Mamić mora ponovo u Sud BiH

Sport

Hrvatski bjegunac i bivši direktor Dinama Zdravko Mamić moraće ponovo u Sud BiH, koji je za 23. juli zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za utvrđivanje zakonskih pretpostavki za njegovo izručenje.

 

Naime, Tužilaštvu BiH je nedavno dostavljena molba Hrvatske za izručenjem Mamića koji se nalazi u Međugorju, a na Sudu BiH je sada da donese odluku o tome da li su ispunjeni uslovi za izručenje ili nisu.

 

Sud BiH je već 11. juna odbio zahtjev da se Mamiću odredi pritvor na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska. Ipak odredio mu je mjeru oduzimanja putnih isprava BiH i obavezu redovnog javljanja policijskoj stanici u Čitluku.

 

Kako god, konačna odluka o tome hoće li Mamić biti izručen zavisi o ministru pravde BiH Josipu Grubeši koji sve to mora potpisati.

 

Izručenje Mamića Hrvatska traži na osnovu druge optužnice protiv njega i drugih osoba. Terete se da su od decembra 2004. do decembra 2015. bili članovi zločinačkog udruženja te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 miliona kuna.

 

Mamić je prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora po prvoj optužnici zbog “izvlačenja” 116 miliona kuna iz Dinama.

 

Uoči izricanja te presude Osječkoga suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo takođe posjeduje i od tada boravi u Međugorju.

 

(Klix)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *