Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Sport

BiH neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Hrvatskoj, koja ga potražuje po novoj potjernici Županijskog suda u Osijeku.

 

Sud BiH je utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj ni po novoj optužnici USKOK, saznaje Avaz.

 

Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja državljana BiH i da nema uslova da se Mamić izruči Županijskom sudu.

 

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već godinu.

 

Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali s obzirom na to da se Tužilaštvo BiH usprotivilo izručenju, saznaje se da će rješenje biti upućeno na ruke ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

 

Ģrubeša se do sada svaki put vodio odlukama Suda BiH.

 

Prošle godine BiH je već ranije odbila zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića, a rješenje je potpisao upravo ministar pravde.

 

Ovo znači da je saga oko Mamića završena i da će on sudski proces u Hrvatskoj čekati sa slobode u BiH.

 

Sada ostaje Hrvatskoj da podnese molbu pravosuđu BiH za vođenje postupka u BiH. Takav scenarijo priželjkuje i Mamić, koji tvrdi da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *