Prolić priznao krivicu za namjestanje utakmica

Sport

Sekretar Komisije za sudije i suđenje FS BiH Salem Prolić priznao je krivicu nakon što su ga uhapsili službenici SIPA-e u akciji “VAR” koja je sprovedena zbog namještanja rezultata utakmica.

 

Kako saznaje klix.ba nekadašnji sudija Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na saradnju sa Tužilaštvom BiH.

 

Prolić se tereti za tri krivična djela – organizovani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebu položaja.

 

Iako se akcija Državne agencije za istrage i zaštitu u najvećoj mjeri odnosila na mečeve Prve lige FBiH, istragom je obuhvaćena i Premijer liga BiH.

 

Potvrda tome je i hapšenje Salema Prolića koji visoko kotira u NSBiH i najvišem rangu klupskog nogometnog takmičenja odnosno Komisiji za suce i suđenje. Kako Klix saznaje Prolić se, uprkos svemu, juče pojavio u prostorijama Saveza u Sarajevu.

 

Pitanje koje se postavlja jeste da li će FS BiH suspendovati osumnjičene do okončanja postupka.

 

On je jedan od 12 uhapšenih osoba u akciji “VAR” koja je sprovedena u ponedjeljak u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza.

 

Prolić je poslije kriminalističke obrade pušten na slobodu, kao i još šest osoba. Petorica osumnjičenih nisu bila te sreće, te su zadržani u pritvoru.

 

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović su juče predati u nadležnost državnog tužilaštva, a na Sudu BiH se danas održava ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene.

 

Istraga u ovom predmetu se nastavlja, kao i saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

 

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte i dogovaraju namještanje nogometnih utakmica.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *