Vrijeme je za novi pocetak! Srbija “cijela nacija da bude reprezentacija”

Sport

Nacionalni tim večeras od 20.45 minuta igra prvi kvalifikacioni meč za odlazak na SP protiv Republike Irske.

Osvanuo je dan koji smo s nestrpljenjem čekali toliko godina – dan početka ozdravljenja srpskog fudbala i prvi meč nacionalnog tima posle odlaska Tomislava Karadžića i njegove svite sa čela Fudbalskog saveza Srbije!

Nema više poltronskih selektora, stranih plaćenika i domaćih izdajnika, takozvanih “vojnika saveza.” Nema više predsednika istog koji je svojom sujetom sahranjivao srpski fudbal, najčešće namerno povlačeći poteze koji su vrlo brzo značili i mat u datom trenutku.

Stigli su novi ljudi. Ljudi čiji je prvobitan cilj da srpski fudbal izvuku iz mulja u koji je upao za vreme vladavine Karadžića. Neće im biti lako, jer su posledice prethodnog “šerifa” katastrofalne, ali njihova želja da “cela nacija ponovo bude reprezentacija” mogla bi da bude presudna. Jednostavno, vreme je da se navijači vrate na utakmice reprezentacije gde su godinama i godinama pre Toletove represije i bili.

Prva prilika da pruže podršku Orlovima, makar i ne bili na stadionu, jeste večeras od 20.45 minuta protiv Republike Irske.

Prilika da se podseti kako je napaćeni narod tokom sankcija ostajao do kasno u noć budan i gledao prijateljski meč sa Brazilom. Ili ustajao ujutru rano i s nestrpljenjem čekao duel sa Japancima na Kirin Kupu.

Prilika da mlađe generacije nauče od starijih šta znači radovati se na stadionu kao protiv Mađarske u baražu ili kraj malih ekrana onomad u Zagrebu sa igračem manje. Prilika da se svi zajedno podsete Žigićeve asistencije i Kežmanovog gola protiv Bosne, kako smo grupnu fazu završili ispred ovogodišnjih finalista EP Portugalije i Francuske…

Prilika za novi početak i pružanje podrške Slavoljubu Muslinu i njegovim momcima. Čak i oni nisu više isti. Kao da su svesni gde su grešili i kao da su sazreli i shvatili da je ovo “njihovih pet minuta.”

Podrška zavisi od rezultata. I učinićemo sve da je zaslužimo i vratimo veru u reprezentaciju – rekao je kapiten Orlova Branislav Ivanović.

Peh je taj što su na početku kvalifikacija za odlazak na SP u Rusiju dobili jednog od težih protivnika. To se jasno da zaključiti i posle izjava Ivanovića.

Po meni, pred nama je najteži rival u grupi, težak i veoma zahtevan protivnik i mnogo toga zavisiće od nas. Oni imaju kontinuitet, poznajem dobro njihov stil i način igre.Uvek daju maksimum, sve nedostatke znaju da nadoknade velikom borbenošću. Long je veoma neugodan, jedan od onih koje nije lako čuvati. Zaslužuju veliki respekt i čeka nas veoma težak zadatak – jasan je bio defanzivac Čelsija.

Od Iraca nismo gubili u poslednja tri meča, a ovaj koji smo odigrali 2014. godine dobili smo sa 2:1. Pre toga je bilo 0:0 i 1:1. Ipak, mnogima su Irci ostali u lepom sećanju tokom kvalifikacija za EP 2000. godine. Raduje što smo tada bili ispred njih u grupi i otišli smo direktno, dok su oni ispali u baražu od Turske.

U Beogradu smo slavili golom Mijatovića u drugom poluvremenu (1:0), dok je u Irskoj bilo 2:1 za domaći tim. Dejan Stanković je postigao taj bitan gol u gostima, a vredi pomenuti da je tada za njihov nacionalni tim igrao Robi Kin koji je i dao vodeći gol.

Kina, na svu sreću, neće biti u Beogradu, pošto se pre nekoliko dana oprostio od reprezentativnog dresa u pobedi nad Omanom (4:0). Ali, tu su Šejn Long i Džon Voters koji će biti najopasniji po gol Predraga Rajkovića.

Kada smo već pomenuli Rajkovića, sastav Srbije bi trebalo ovako da izgleda: Rajković, Ivanović, Nastasić, Vuković, Rukavina, Mladenović, Gudelj, Milivojević, Tadić, Kostić i Mitrović.

Očekuje se da Irci na teren istrče u sledećem sastavu: Rendolf, Koleman, Kristi, Dafi, Vilson, O ‘Šej, Hendriks, Birni, Brejdi, Odov, Long.

Svakako tim za respekt, ali i tim koji može da padne pred punom Marakanom. I zato…Srbijo, vreme je za novi početak! Da ponovo ”cela nacija bude reprezentacija”

 

Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *