Marej brzo pada, šansa za Đokovića

Sport

Prvi dio teniske sezone u potpunosti se razlikuje u odnosu na prethodne, gdje su igrači sa vrha ATP liste dominirali, a sadašnji najboljih dvojac svijeta Endi Marej i Novak Đoković nikako ne opravdavaju pozicije koje zauzimaju.

Đokovićev pad traje gotovo godinu i za to vrijeme je izgubio prvo mjesto na ATP listi. Tu ga je smijenio Marej, koji je fantastično odigrao finiš prošle sezone i konačno se dokopao broja jedan. Novakove loše igre u centru pažnje su već dugo, a Endijeve ne toliko iako nije ništa bolji od njega. Kao najbolji na svijetu osvojio je završni masters u Londonu, ali ove godine situacija je potpuno drugačija. Osvojio je samo trofej u Dubaiju, bio je u finalu Dohe, a ostali rezultati sa velikih turnira nikako ne priliče prvom reketu planete. Kada se malo bolje pogledaju rezultati, može se vidjeti da je Britanac najlošiji broj jedan od velike četvorke.

Kao takav ima skor 21:7 ili 75 odsto, dok recimo Rodžer Federer (88,7), Đoković (88,2) i Rafael Nadal (85,5) imaju dosta bolji omjer i to na mnogo većem uzorku mečeva. Marej je posebno loš u posljednja dva mjeseca gdje ima omjer 4:5, a najnoviji šamar dobio je na startu takmičenja u Rimu od Fabija Fonjinija (2:6, 4:6). Britanac je branio titulu u glavnom gradu Italije pa je od 1.000 bodova odbranio svega 45, čime je dao šansu Đokoviću da značajno smanji prednost koja iznosi 3.515 poena, a donedavno je bila i preko 4.000. Marej nije materijalizovao činjenicu da brani mnogo manje bodova od Đokovića u prvom dijelu sezone, što bi moglo biti pogubno za njega pred drugi dio godine u kojem brani sedam titula i jedno finale. Do tada igraće i na Rolan Garosu, gdje je prošle godine izgubio u finalu od Đokovića, a nema puno vremena da se spremi za ovaj turnir koji počinje 28. maja.

– Ne igram dobro, a imam problem i sa kretanjem. Eliminacije u Indijan Velsu i Monte Karlu su razumljive, jer sam se vraćao poslije povrede lakta, ali su posljednji rezultati nedopustivi. Znam da mnogo ljudi misli da nemam nikakve šanse na Rolan Garosu, ali ja mislim da mogu da napravim dobar rezultat – rekao je Marej nakon šoka u Rimu.

Njegove loše partije dale su šansu Đokoviću da brzo napadne prvo mjesto, ali da bi došao u poziciju za to mora da popravi igru. Istina je da se u posljednje vrijeme pomalo budi, ali moraće da bude još bolji kako bi bio konkurentan u Parizu. Do tada ima još obaveza u Rimu, gdje se nakon pobjede nad Aljažom Bedeneom (7:6 (2), 6:2) dokopao treće runde u kojoj se sastaje sa Pablom Karenjom Bustom/Robertom Bautistom Agutom.

Rejs lista

1. Rafael Nadal (8 turnira) 4.735

2. Rodžer Federer (5) 4.045

3. Dominik Tim (12) 2.085

4. David Gofan (10) 1.640

5. Sten Vavrinka (7) 1.600

11. Endi Marej (7) 1.200

16. Novak Đoković (6) 1.015

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *