Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 povređeno!

Svijet

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsjednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svjetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i prije nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svijet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je “na problematična” područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom dijelu svijeta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmijeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izveštavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage bezbjednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dijela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *