U Kaliforniji proširenja legalizacija trave

Svijet

Nova 2018. godina donijela je Kaliforniji proširenu legalizaciju marihuane, za koju AP navodi da je dugo očekivana, dvije decenije nakon što je ova američka savezna država postala prva u SAD koja je dozvolila upotrebu te droge u zdravstvene svrhe.

Agencija navodi podatke Nacionalne organizacije za reformu zakona o marihuani (NORML) po kojima su vlasti Kalifornije takozvanu “loco-weed ” (“travu za ludovanje”) zabranile 1913. godine, a 1972. je pokrenuta prva inicijativa za poništavanje tog zakona, koja je propala.

AP navodi da se Kalifornija danas pridružuje sve većem broju saveznih država, ali Vašingtonu kao prestonici SAD, čije su vlasti dozvolile upotrebu takozvane rekreativne marihuane, iako federalna vlada marihuanu i dalje ubraja u grupu kontrolisanih supstanci poput heroina i LSD.

Navodi se da je marihuana sada legalna za odrasle osobe sa navršenom 21 godinom, a stanovnici Kalifornije moći će i da gaje do šest stabljika po osobi, kao i da posjeduju po uncu (28,35 grama) ove droge.

Ipak, navodi se da je samo 90 prdavnica marihuane prvog dana nove godine dobilo dozvolu za početak rada, i to prije svega na području San Dijega, Santa Kruza, Palm Springsa i zaliva San Franciska, dok u gradovima Los Anđelesu i San Francisku rekreativne marihuane neće odmah biti u prodaji pošto lokalne vlasti nisu na vrijeme izdale posebne dozvole.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *