Hrvati najbrojniji na ruskoj granici

Svijet

U odnosu na veličinu države i broj stanovnika, među NATO trupama na granici Rusije najviše ima Hrvata, navode hrvatski mediji.U dvije vojne baze, Hrvata ima ukupno 258.

Uz lično naoružanje, standardne pištolje “hrvatski samostrijel” i jurišne puške “višenamjenski hrvatski automat”, hrvatski vojnici su na granicu sa Rusijom dopremili i 12 borbenih oklopnih vozila “patrija”, kao i višecjevni bacač raketa “vulkan”, navodi “Večernji list”.

I portal “Dnevno” procjenjuje da su, ako se uporedi broj vojnika iz drugih država sa brojem stanovnika, veličina oružanih snaga, kao i količina novca koju svaka od tih država odvaja za svoju vojsku, hrvatske oružane snage najjače i najbrojnije u misiji na ruskoj granici.

Hrvatska, sa nešto malo više od četiri miliona stanovnika, 15.000 vojnika i godišnjim vojnim budžetom od 4,4 milijarde dolara, ima u Litvaniji i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske, čiji je vojni budžet čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći.

Najbrojniji u NATO misiji su Amerikanci, kojih ima 1.000. Ali njihov vojni budžet je skoro 50 puta, a ukupan broj vojnika 70 puta veći od hrvatskog, prenosi “Sputnjik”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *