U ananasu sakriveno 745 kilograma kokaina

Svijet

Policije Portugalije i Španije zaplijenile su 745 kilograma kokaina, skrivenog u svježim plodovima ananasa.

U akciji pod imenom “Japi” uhapšeno je devet pripadnika bande koja je prevozila drogu iz Južne Amerike, a zaplijenjeno oko 400.000 evra u kešu i deset automobila sa duplim dnom, kao i oprema za obradu kokaina i njegovo pakovanje.

– Kriminalci u Južnoj Americi su pažljivo ogulili ananas, izvadili žutu srž i zamijenili je pakovanjem od kilogram kokaina, koje je bilo premazano voskom. Zatim su stavili ljepilo i vratili nazad oguljenu koru – rekao je koordinator akcije Vitor Ananijas.

Inspektori su morali provjeriti 20.000 komada ananasa iz pošiljke da bi pronašli kokain, čija je ulična vrijednost procijenjena na najmanje 37 miliona evra.

Među uhapšenim je i mozak operacije, “osoba transnacionalnog karaktera” koji je bio zadužen za organizaciju transporta velikih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evrope, čije ime policija zbog istrage nije objavila.

Policija je takođe navela da je, pored zapljene kokaina i hapšenja, rasturila laboratoriju droge i pronašla skladište iz kojeg je droga transportovana u Madrid, Urense i ostale evropske gradove.

– Izgledalo je kao da je u pitanju uobičajena pošiljka ananasa koja je u brodskim kontejnerima stigla u Lisabon, a zatim prebačena u Barselonu. Organizovana međunarodna grupa, među kojima ima građana Španije, Kolumbije i Venecuele, u više navrata je prenosila velike količine kokaina na evropski kontinent – dodao je Ananijas. Najnovija zapljena je dio istrage započete u aprilu 2017. i mada se pretpostavlja da je grupa krijumčara zaustavljena, istraga je nastavljena u obje zemlje. Policija će, između ostalog, pokušati da utvrdi da li je kompanija koja je uvozila ananas znala za drogu.

Ulazna tačka
Iberijsko poluostrvo je inače ulazna tačka za kokain i druge vrste droge u Evropu, bilo direktno iz Latinske Amerike ili putem iz sjeverne i zapadne Afrike, a naročito se koriste luke u Portugaliji.

– Druga ruta ide iz Azije, najviše Avganistana, preko juga Evrope do korisnika u Evropskoj uniji – kažu međunarodni policijski stručnjaci za narkotike.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *