Nova američka vojna strategija: Rusija i Kina glavni neprijatelji

Svijet

U novoj američkoj vojnoj strategiji, koju je Pentagon objavio, kao glavni konkurenti Sjedinjenih Američkih Država navode se Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran.

“Međudržavno strateško suparništvo, a ne terorizam, sada predstavlja osnovnu brigu u sferi nacionalne bezbjednosti SAD. Kina je strateški konkurent koji koristi predatorsku ekonomsku taktiku za prijetnje susjedima i bavi se militarizacijom u Južnom kineskom moru. Rusija je narušila granice susjednih država i koristi pravo veta u odlukama svojih susjeda u oblasti ekonomije, diplomatije i bezbjednosti”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da se nezakonita dejstva Sjeverne Koreje i njena nerazumna saopštenja nastavljaju, bez obzira na osudu Ujedinjenih nacija i sankcije, dok Iran, kako je navedeno, nastavlja da “sije nasilje i ostaje najznačajniji izazov za stabilnost na Bliskom istoku”.

Šef Pentagona Džejms Matis je rekao da je u strategiji naglašeno da će suparništvo velikih država, a ne borba protiv terorizma, biti u centru pažnje Sjedinjenih Američkih Država.

“Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo s velikim državama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbjednosti SAD”, rekao je Matis tokom predstavljanja nove strategije u Vašingtonu.

On je, takođe, ocijenio da vojna prednost SAD u vazduhu, na kopnu, na moru, u kosmosu i sajber-prostoru iščezava.

U novoj američkoj vojnoj strategiji je navedeno da je dugoročno strateško suparništvo s Kinom i Rusijom prioritet za SAD i da zahtjeva povećanje investicija u odbranu.

“SAD saopštavaju da Kina i Rusija ‘podrivaju međunarodni poredak iznutra'”, navedeno je u strategiji.

Pentagon je u vojnoj strategiji naveo da to što “Rusija podriva demokratske procese” i “širi svoj nuklearni potencijal” predstavlja prijetnju za SAD.

Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *