Tramp: Turska da ograniči akcije u Siriji, inače sukob sa Amerikom!

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je danas svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdoana da ograniči vojne operacije u Siriji i izbjegne rizik od sukoba sa američkim snagama, saopštila je Bijela kuća.

Kako se navodi u saopštenu, Tramp je tokom telefonskog razgovora prenio Erdoanu svoju zabrinutost da se eskalacijom nasilja u Afrinu, rizikuje da dođe do podrivanja zajedničkih ciljeva dve zemlje u Siriji”.

Tramp je pozvao Tursku da ograniči vojne akcije, kao i da izbjegne civilne žrtve i porast broja raseljenih osoba i izbjeglica, navodi Rojters.

S druge strane, Erdoan je pozvao SAD da prekinu da snadbijevaju oružjem kurdsku miliciju u Siriji, saopštila je kancelarija turskog predsjednika, prenosi AP.

Kako se navodi u saopštenju, Erdoan je Trampu rekao da je cilj vojne ofanzive Turske u sjeverozapadnoj enklavi Afrinu da se ona oslobodi od “terorističkih elemenata” i da se zaštiti nacionalna bezbjednost Turske.

Erdoan je, takođe, istakao važnost saradnje u borbi protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.

Turska je u subotu pokrenula Operaciju “Maslinova grančica” i izvela vazdušne napade na kurdske “Jedinice za zaštitu naroda” (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *