Pronađeni dijelovi ruskog aviona, 71 osoba stradala

Svijet

Avion ruske aviokompanije “Saratov erlajnz”, u kojem je bila 71 osoba, srušio se danas na području Moskovskog regiona, a izvori iz službe za vanredne situacije navode da nema preživjelih.

Ruski mediji su objavili da je na mjestu pada aviona kompanije “Saratov erlajnz”, koji se danas srušio u Podmoskovlju, uočen veliki broj koverti.

Tu činjenicu je objasnila Pošta Rusije navodeći da se u avionu nalazila pošta ukupne težine oko 30 kilograma.

Agencija Tas s navodi da su pojedini mediji javili da se avion navodno sudario sa helikopterom Pošta Rusije. Ta kompanija je odmah demantovala navode medija, ističući da nemaju helikoptere.

Ruski istražni komitet pokrenuo je istragu o padu aviona ruske aviokompanije “Saratov erlajnz” koji se srušio u Moskovskom regionu sa 65 putnika i šest članova posade, a istraga je pokrenuta na osnovu optužbi za kršenje propisa o bezbjednosti leta.

Objavljeni su i prvi snimci sa mjesta pada aviona, a ruski mediji navode da su na mjestu nesreće spasioci pronašli dva tijela i da je na spisku putnika bilo i jedno dijete.

Izvori iz službe za vanredne situacije navode da nema preživjelih.

Agencija Tas s je, pozivajući se na izvor iz te službe, javila da su pronađeni dijelovi aviona “An-148” koji je nestao sa radara ubrzo poslije polijetanja sa moskovskog aerodroma “Domodedovo”.

Avion An-148 leteo je ka gradu Orsk u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, navodi Bi-Bi-Si.

Na Tviter nalogu sajta za praćenje letova Flightradar24 navedeno je da je avion padao brzinom od 1.000 metara u minutu, i to pet minuta nakon što je poleteo.

Izvor službe za vanredne situacije navodi da bi loši vremenski uslovi, greška pilota ili tehnički kvar mogli da budu uzrok nesreće.

Taj izvor je dodao da, međutim, vremenski uslovi nisu bili toliko loši.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je izraze saučešća porodicama osoba koje su nastradale prilikom pada putničkog aviona An-148 u Moskovskom regionu, i naložio uspostavljanje vladine komisije koja će se baviti istragom o padu aviona, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Predsjednik je vladi izdao nalog da formira specijalnu komisiju za pad aviona u Moskovskom regionu. Putin je, takođe, nadležnim službama naložio da organizuju operaciju potrage”, izjavio je Peskov, prenosi Tas s.

Avion ruske aviokompanije “Saratov erlajnz” koji se danas srušio nedaleko od Moskve sa 71 putnikom i članom posade u upotrebi je od 2010. godine.

Avion “Antonov AN-148” naručila je “Rosija erlajnz”, koja je ogranak “Aeroflota”, ali je bio u hangaru tokom 2015. i 2017. godine zbog nedostatka dijelova.

Ruska novinska agencija TASS ističe da je avion ponovo ušao u službu u februaru 2017. godine za kompaniju “Saratov erlajnz”.

Avion je razvila ukrajinska kompanija “Antonov” početkom dvijehiljaditih i proizvodi se u Rusiji i Ukrajini.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *