Nijemci zabranili dizelaše u gradovima

Svijet

Njemački savezni upravni sud u Lajpcigu donio je presudu da njemački gradovi mogu da zabrane vožnju gradskim područjima dizelskim automobilima starijih godišta. Radi se o dizelskim automobilima do ekološke norme do Euro6 koja su počela da se proizvode 2015. godine.

Drugostepena odluka saveznog suda donesena je povodom žalbe na odluku koju su donijeli pokrajinski sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu prošle godine o zabrani prometovanja automobila s dizelskim motorima proizvedenima prije 2015. godine u tim gradovima, odnosno obaveznim promjenama koje se moraju izvršiti na dizelskim motorima koji imaju Euro4 (od 2005. do 2009.) i Euro5 norme (od 2009. do 2015.), kako bi zadovoljavali sadašnje ekološke norme Euro6 standarda.

Dizelaši proizvedeni prije 2005. godine u Njemačkoj već su ranije zbog ekologije praktično otpisani. Riječ je o više od 12 miliona takvih automobila u Njemačkoj.

Ova odluka saveznog suda ima pravni učinak u cijeloj Njemačkoj i svaki grad će moći, zavisno od zagađenosti vazduha u njihovoj sredini, zabraniti vožnju dizelskih automobila na svom području. Za sada je prekomjerna emisija oksida i čađi, koji su glavni negativni ispusti dizelskih automobila, izmjerena u 60-ak njemačkih gradova, a postupak za zabranu dizelaša podnio je i Minhen, najveći njemački grad koji je to pokrenuo.

(Večernji)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *