Zehofer: Islam ne pripada Njemačkoj

Svijet

Novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da islam ne pripada Njemačkoj u intervjuu koji je danas objavljen.

Kancelar Angela Merkel, koja je počela četvrti mandat, ranije je ukazala na potrebu da se muslimani integrišu.

Zehofer je najavio i oštriju politiku prema imigraciji, u pokušaju nove vladajuće koalicije da zaustavi rast popularnosti ultradesničarske Alternative za NJemačku.

“Islam ne pripada NJemačkoj”, rekao je Zehofer dnevnom listu “Bild”. To je kontradiktorno stavu bivšeg njemačkog predsjednika Kristijana Vulfa, koji je pokrenuo debatu o imigraciji 2010. godine izjavom da je islam dio Njemačke.

Merkelova je 2015. godine ponovila Vulfove riječi, u vrijeme kada je pokret PEGIDA vodio kapmanju protiv imigranata i održavao protestne marševe.

Zehofer, član Hrišćansko-socijalne unije iz Bavarske, rekao je da će sprovesti “veliki plan za brže deportacije”.

On je obećao da će posvetiti pažnju problemima zbog kojih ljudi bježe iz svojih zemalja i da će više država biti klasifikovano kao “bezbjedne”, što će olakšati deportovanje lica kojima je odbijen zahtjev za dobijanje azila.

“Naravno, muslimani koji žive ovdje pripadaju NJemačkoj”, rekao je Zehofer i dodao da NJemačka ne treba da se odrekne svojih tradicija ili običaja, u čijoj je srži hrišćanstvo.

Ministar je dodao da muslimani treba da žive zajedno sa svima, a ne pored ili protiv ostalih.

Koalicionim sporazumom CSU, Hrišćansko-demokratske unije i Socijaldemokratske stranke predviđeno je ograničavanje migracija u NJemačku i Evropu, kako se ne bi ponovila izbjeglička kriza iz 2015. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *