Iranski mediji ismijavaju tvrdnje Netanjahua

Svijet

Iranski državni mediji podsmijevaju se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu zbog njegovih tvrdnji da je Teheran nekada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je Netanjahu “poznat po smiješnim predstavama”, dok je poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se vjeruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, odbacila govor izraelskog premijera kao “propagandni šou”, prenio je AP.

Netanjahu je prethodno danas izjavio da je njegova vlada došla do “pola tone” tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao “velikim obavještajnim dostignućem” i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama prije nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Netanijahu je danas, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih “nuklearnih arhiva”.

Govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost, izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom “Projekat Amad”, imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Donald Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanjahu predvodi pozive Trampu da se povuče, napominje američka agencija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *