Abe poručio Kimu: Oslobodite otete Japance ili nema pomoći

Svijet

Japan neće pružiti ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko Pjongjang ne oslobodi Japance otete prije više decenija, navodi japanski premijer Šinzo Abe.

Abe je u televizijskom intervjuu rekao da sjevernokorejski lider Kim Džong Un treba da razumije da sporazumi Pjongjanga sa SAD i Južnom Korejom o poboljšanju odnosa i denuklearizaciji nisu dovoljni da dobije pomoć Japana i da oteti Japanci moraju biti oslobođeni, prenosi AP.

Japanski premijer je kazao i da međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje treba da ostanu na snazi i eventualna nagrada treba da sačeka da Kim potpuno napusti svoj nuklearni i raketni program.

On je ipak izrazio spremnost da razgovara sa Kimom koga je i pohvali zbog nedavnih, kako je naveo, “dinamičnih poteza”.

Sjeverna Koreja je 2002. godine priznala otmicu 13 japanskih državljana tokom 70-ih i 80-ih godina da bi ih obučila za špijune.

Petorici njih je dozvolila da posjete Japan 2002. godine i oni su tu i ostali. Preostala osmorica su umrla, navode agencije.

Tokio, međutim, sumnja da je oteto još na stotine japanskih državljana.

Porodice otetih pozvale su nedavno Abea da ubijedi predsjednika SAD Donalda Trampa da pomogne da se oni oslobode tokom sastanka sa sjevernokorejskim liderom koji će biti 12. juna u Singapuru.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *