Turska povukla ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva nakon krvavih protesta u Gazi

Svijet

Zvanična Ankara povukla je ambasadore iz Sjedinjenih Američkih Država i Izraela zbog pogibije više od 50 Palestinaca tokom protesta u Pojasu Gaze, koji su uslijedili nakon otvaranje američke ambasade u Jerusalimu.

SAD su zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim. Uoči otvaranja Palestinci protestovali kod granične ograde Izraela sa Pojasom Gaze. Tokom sukoba, izraelske snage ubile su 55, a ranile oko 2.500 Palestinaca!

Izraelske snage su, prema navodima svjedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smjestili u šatorima kod granične ograde.

Jedan od novinara “Al Džazire” ranjen je tokom današnjih protesta u Gazi. Novinara Valea Daduha “ranile su izraelske snage bojevom municijom”, saopštila je mreža, ne pružajući više informacija o stanju novniara, prenosi AP.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014. godine.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade izjavio da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca.

– Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru, poručio je Tramp.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *