Turska i Izrael nastavljaju međusobno protjerivanje diplomata

Svijet

Turska je danas zatražila da generani konzul Izraela u Istanbulu napusti privremeno tu zemlju, nakon sličnog poteza Izraela protiv turskog generalnog konzula u Jerusalimu, prenosi agencija Frans pres.

Državna agencija Anadulu je navela da je Ministarstvo spoljnih poslova Turske zatražilo da generalni konzul Izraela u Instanbulu Josi Levi Safri “ode iz Turske na neko vreme” nakon što je zatražila od ambasadora Izraela Ejtana Naeha u Ankari dan ranije to isto, u vreme jake napetosti između dve zemlje nakon pogibije skoro 60 Palestinaca od izraelske vatre u pojasu Gaze.

Odgovarajući na proterivanje izraelskog ambasadora, Izrael je naredio da se Husnu Gurkan Turkoglu koji je zadužen za odnose Turske sa Palestincima vrati kući na konsultacije.

Turska je već ranije opozvala svog ambasadora u Tel Avivu i u Vašingtonu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u utorak da je Benjamin Netanjahu premijer države aperthejda, da ima krv Palestinaca na svojim rukama i da ne može da prikrije zločine napadajući Tursku.

On je na Tviteru napisao da Izrael drži pod okupacijom zemlju naroda koji ne može da se brani što je kršenje rezolucija UN, kako je ocenio.

Sugerisao je takođe da Netanjahu prouči Dest božjih zapovesti ako želi lekciju iz humanosti.

U odgovoru, Netanjahu je osudio Erdogana, rekavši da čovek koji šalje hiljade turskih vojnika da drže pod okupacijom severni Kipar i napada Kurde u Siriji ne može da propoveda Izraelcima kada da se brane od Hamasa.

“Čovek čije su ruke umrljane krvlju bezbroj kurdskih građana u Turskoj i Siriji je poslednja osoba koja može da pridikuje o borbenim taktikama”, rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Turska je snizila nivo diplomatskih odnosa s Izraelom 2011. godine nakon upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze. Deset turskih aktivista je poginulo u sukobu koji je tada izbio.

Godine 2016. Izrael i Turska su se pomirili i Izrael je platio kompenzacije porodicama žrtava.

Ovog puta su izraelske ambasadore pozvale na razgovor Belgija i Irska. Ove zemlje su apelovale na nezavisnu istragu događaja u Gazi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *