Ko su Putinovi najbolji prijatelji?

Svijet

Kada je neko moćni lider države, jasno je da svako želi da bude njegov prijatelj.

Putin zapravo ima dosta provjerenih i pravih prijatelja, a na listi se prvenstveno nalaze njegovi partneri za sparing u džudu, biznismeni i kolege koje je poznavao devedesetih godina u Sankt Peterburgu.

Solista i dirigent Marijinskog teatra, muzički menadžer, filantrop, svjetski poznati virtuoz na violončelu iz Sankt Peterburga – Sergej Roldugin ima mnogo javnih “definicija”. Međutim, dugi niz godina ona “Putinov najbolji prijatelj” nije bila najvažnija među njima. Ipak, Roldugin nikad nije pokušavao da sakrije svoje dugogodišnje prijateljstvo sa ruskim liderom, samo ga nije isticao.

U Putinovoj biografiji “U prvom licu” Roldugin je ispričao priču o tome kako je 1977. godine upoznao budućeg predsjednika i “od tada ostao s njim”. U to vrijeme su obojica imali nešto više od 25 godina. Putin je već diplomirao pravo, pa je radio u kontraobavještajnoj službi KGB.

Roldugin se kasnije prisjećao: “Volođa je studirao s mojim bratom. Ja sam živio u drugom gradu, pa mi je brat, kada sam došao u Lenjingrad, rekao za Vovku. On mi je baš poput brata. Kad nisam imao kuda, otišao bih kod njega, i tamo sam spavao i jeo.” Roldugin je jedini Putinov prijatelj koji ga javno zove ne samo po imenu, već i koristeći neformalne nadimke.

Roldugin i Putin su zajedno izlazili sa djevojkama, borili se rame uz rame u uličnim tučama i vozili automobile po gradu. Zajedno su doveli Putinovu kćerku Mašu kući iz bolnice nakon porođaja, a Roldugin je bio njen kum.

U poređenju sa Putinom, violončelista je tada bio u boljoj finansijskoj poziciji. Diplomirao je na Lenjingradskom konzervatorijumu i išao na turneje u Japan. “Imao sam više novca od Vovke. Donosio sam mu suvenire sa svojih putovanja, majice i slične stvari.”

Već više od 15 godina mediji zovu uticajnog episkopa “Putinovim ispovjednikom”, iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio, niti je to negirao. Govori se da su on i predsjednik vrlo bliski prijatelji. Navodno niko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro.

Ja Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznajem samo malo – rekao je otac Tihon, dodajući: “Neka oni koju su spremni da kažu da poznaju našeg predsjednika do srži prvi bace kamen na mene”.

Ekipa iz Drezdena

Postoji i teorija da Putin vjeruje samo “ekipi iz Drezdena” – kolegama iz obavještajnog odjeljenja u Drezdenu, gdje je radio od 1985. do 1990. godine. Jedan od tih “prijatelja za čitav život” je Sergej Čemezov, koji je trenutno na čelu ogromne državne korporacije “Rosteh”, drugi je Putinov “mentor”, koji mu je u Drezdenu bio šef, Lazar Matvejev.

Oni su i danas, gotovo 30 godina kasnije, i dalje u kontaktu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *