Lavrov: EU nije dozvoljeno da pokazuje nezavisnost

Svijet

Evropskoj uniji (EU), koja se suočava sa kompleksnim unutrašnjim procesima, trenutno nije dozvoljeno da pokazuje nezavisnost, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju na javnoj akademiji bjeloruske predsjedničke administracije u Minsku naglasio da Rusija želi da vidi EU kao jakog, predvidivog i nezavisnog partnera.

– Međutim, Uniji zasad nije dozvoljeno da demonstrira takvu nezavisnost – rekao je Lavrov i podsjetio da se unutar EU dešavaju prilično kontroverzni i kompleksni procesi.

Lavrov je izjavio da postoje sukobi mišljenja o tome kako bi EU trebala da se dalje razvija, odnosno da li stvoriti “sjedinjene evropske države” kao nešto o čemu su marksisti govorili i nešto što Francuska želi da se osnuje, a što se vidi u ideji Pariza o stvaranju zajedničkog budžeta, postavljanju zajedničkog ministra finansija i mnogim drugim rješenjima koja su “nepogrešivi dio centralizovane države”, javio je TASS.

– S druge strane, mnoge zemlje ne žele da izgube etnički identitet, svoje lice, istoriju i tradiciju – napomenuo je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je naveo da će Moskva i dalje pažljivo pratiti situaciju u EU, jer Unija ostaje najveći trgovinski partner Rusije, uprkos svim restrikcijama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *