Asad: Bili smo na korak od direktnog sukoba Rusije i SAD u Siriji

Svijet

Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je danas da je u Siriji moglo da dođe do direktnog sukoba Rusije i SAD.

“Bili smo blizu direktnog sukoba”, rekao je Asad u intervjuu za portal Russia Today.

Prema njegovim riječima, Moskva je odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog mjeseca, a vjeruje da je Damask blizu pobjede u sedmogodišnjem ratu, uprkos “neprestanom miješanju SAD”.

“Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u cijeloj situaciji, naši neprijatelji i protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje – bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa”, rekao je Asad.

On je istakao da su SAD trebale da nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali ekstremisti koje podržava SAD.

Sirijska vlada započela “otvaranje vrata za pregovore” sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje kontrolišu sjeverne i istočne oblasti Sirije u kojima su stacionirane snage SAD, prenosi Rojters.

“To je prva opcija. Ako ne, oslobodićemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebalo da odu. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se sa njima dogodilo. Morali su da nauče lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu”, rekao je Asad.

Govoreći o izjavi američkog predsjednika Donalda Trampa koji ga je nazvao životinjom, Asad je kazao da je “čovjek ono što govori”.

Asad je kazao i da Rusija igra ulogu u obuzdavanju uticaja Vašingtona i miješanja SAD u dešavanja u regionu još od 2015. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *