Kanada potpuno legalizuje marihuanu

Svijet

Kanada će u potpunosti relagizovati upotrebu marihuane, nakon što je njeno korišćenje u medicinske svrhe dozvolila još prije 16 godina.

Time će Kanada biti prva u grupi sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, a druga nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu.

Inače, za regulisanje proizvodnje marihuane biće odgovorna vlada u Otavi, a provincije će odlučivati kako će se indijska konoplja distribuisati i prodavati.

Kanadski Nešenel post prenosi da će se sa oštrim kaznama suočiti samo oni koji marihuanu budu prodavali ili davali maloljetnicima, da mladi Kanađani inače važe za najaktivnije korisnike marihuane na svijetu.

Odluku o potpunoj legalizaciji, odnosno korišćenju marihuane ne samo u medicinske svrhe, odobrili su senatori, koji su do sada najviše “zatezali”, ali su u paketu s odlukom nametnuli desetine amandmana koji moraju ponovo na provjeru u parlament.

Cilj vlade Džastina Trudoa je bio da novim zakonima, odnosno legalizacijom i striktnijim režimom prodaje doprinese tome da marihuana postane nedostupna najmlađima.

U isto vrijeme vjeruje se da će time uspjeti da smanji nelegalna prodaja, a policiji ostavi više vremena da suzbija trgovinu takozvanim teškim drogama.

Trudo je, piše Politika, uvijek smatrao da bi dekriminalizacija marihuane osigurala da profit ne završava u rukama “kriminalne elite”, a da se sa drogom ne susreću djeca.

Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *