Kina sve ozbiljnije prijeti interesima SAD-a

Svijet

Kineska vlada ponovila je prijetnju da će poništiti dogovore s Vašingtonom namijenjene smirivanju trgovinskog spora.

Ova prijetnja dolazi uoči piprema Bijele kuće da objavi spisak kineskih proizvoda kojima će biti uvedene povišene takse.

Predsjednik SAD Donald Tramp je zaprijetio da će podići takse na kinesku robu u vrijednosti od 150 milijardi dolara kao odgovor na pritužbe zbog kineskog trgovinskog suficita sa SAD i politikom oko tehnologije.

U okviru toga Bijela kuća u petak treba da objavi spisak kineske robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 25 odsto.

Peking je obećao da će Kina kupovati više američke soje, prirodnog gasa i drugih proizvoda, ali je upozorio posle razgovora američkog ministra trgovine Vilbura Rosa i kineskog vicepremijera Liu Hea 3. juna da svi dogovori otpadaju ukoliko Tramp sprovede prijetnju o uvođenju taksi.

“Mi smo jasno rekli da ukoliko SAD uvedu trgovinske sankcije uključujući nametanje taksi, ništa od rezultata postignutih između dve strane po pitanju trgovine i privrede neće biti sprovedeno”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang i dodao da samo želi danas da ponovi tu činjenicu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, koji je danas u Pekingu, rekao je novinarima da je imao konstruktivne razgovore s kineskim zvaničnicima, uključujući i razgovor sa ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

“Naš deficit s Kinom je suviše visok. Naglašavam koliko je važno za predsjednika Trampa da ispravi situaciju da trgovina bude uravnoteženija, recipročnija i poštenija, sa šansom da se prema američkim zaposlenim pristupa na fer način”, rekao je Pompeo.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *