Protesti u Grčkoj zbog imena Makedonije

Svijet

Najavljen kao istorijski, sporazum o imenu Makedonije izgleda neće biti usvojen lako ni u Makedoniji, ni u Grčkoj. Poslije protesta u Skoplju, protesti i u Atini.

Danas se u Atini, tokom protesta, dogodio i manji incident kada je nekoliko učesnika pokušalo da uđe u grčki parlament, u kome je u toku rasprava o nepovjerenju vladi, upravo zbog sporazuma o novom imenu Makedonije.

Sjednica o nepovjerenju zakazana je na zahtjev opozicije, zbog dogovora o imenu Makedonije koji su prije nekoliko dana postigli grčki i makedonski premijer Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Policija je uspjela da spriječi pojedine učesnike, koji su nosili zaštitne motociklističke kacige kada su pokušali da uđu u parlament, prenosi ANA.

Pojedini demonstranti ostali su na ulaznim stepenicama u parlament, a drugi su ispred Spomenika neznanom junaku, koji se nalazi ispred te institucije, mahali zastavama Grčke.

Portal Katimetrini prenosi da učesnici protesta ispred parlamenta uzvikuju slogane kojima optužuju Vladu za izdajničko ponašanje, kao i da je broj učesnika daleko manji nego na protestima koji su ranije ove godine organizovani istim povodom.

Nemirno je i u Skoplju, gdje je već drugi put organizovan protest, takođe zbog protivljenja sporazumu i prijedlogu da se ta bivša jugoslovenska republika zove Republika Sjeverna Makedonija.

Prvog dana protesta u Skoplju, demonstranti su se kod Sobranja sukobili sa policijom, koja je na kraju morala da obezbjeđuje taj dom.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *