Merkel: Podržaćemo pregovore o smanjenju carina na automobile

Svijet

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da će podržati početak pregovora sa trgovinskim partnerima o smanjenju carina na automobile, usljed prijetnji predsjednika SAD Donalda Trampa o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU.

Izjava Merkelove uslijedila je nakon što se američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel sinoć sastao sa šefovima najvećih njemačkih proizvođača automobila i pozvao na ukidanje carina na uvoz automobila, u zamjenu za isti tretman u SAD.

Međutim, Merkelova je naglasila da su pregovori o smanjenju carina mogući samo uz učešće svih zemalja sa kojima Njemačka sarađuje na polju trgovine automobila, a ne samo sa SAD.

-Pregovori samo sa SAD ne bi zadovoljili pravila Svjetske trgovinske organizacije – napomenula je Merkelova.

Njemački kancelar dodala je da pregovori mogu da se vode oko carina za 90 odsto robe ili samo oko jedne vrste proizvoda, ali da, u svakom slučaju, treba primjeniti isti tretman prema svim trgovinskim partnerima u svijetu.

Tramp je ranije zaprijetio da će uvesti carine na uvoz automobila iz EU u iznosu od 20 odsto, nakon što je njegova administracija već uvela carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma.

EU je, kao odgovor na carine na uvoz metala, uvela carine na prepoznatljive američke proizvode, kao što su burbon, džins i motocikli kompanije “Harli Dejvidson”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *