Tajfuni i uragani prijete SAD, Kini, Kubi, Karibima

Svijet

Sjeverna polulopta suočena je sa čak šest tajfuna i uragana, među kojima se ističe “Manghut”, najjači tropski ciklon na svijetu, sa brzinom vjetra od čak 273 kilometra na čas. Uragan “Florens” koji trenutno ide ka SAD je tek jedan u nizu jakih ciklona.

Naučnici tvrde da je razlog pojave tolikih uragana iznenadno preklapanje vjetra i energije.

U Atlantskom okeanu vjetar je u posljednje vrijeme pogodan za stvaranje uragana, a nedavno se iznenada povećala količina energije oslobođena u olujama. Upravo je miran vjetar potreban za stvaranje uragana, dok ga jak vjetar uništava, a na Atlantiku su vjetrovi najmirniji u ovo doba godine.

Miran vjetar je još jedan razlog za zabrinutost zbog uragana “Florens” – usljed naglog opadanja jačine strujanja u atmosferi, postoji opasnost da bi se uragan mogao duže zadržati.

Tu je i uragan “Isak”, koji se takođe kreće po okeanu prema Malim Antilima, koji će ga usporiti, ali će ipak nastaviti južno od Kube prema Karibima. U Atlantiku postoje još dvije oluje koje bi se mogle pretvoriti u uragane, što bi značilo da će se istovremeno pojaviti pet ciklona, a to se nije dogodilo od 1971. godine.

Havaji su takođe pogođeni strašnom olujom zbog koje je oboren državni rekord u količini padavina sa čak 132,1 centimetrom kiše. Nije pošteđena ni Kina, kojoj ne prijeti samo super tajfun “Mangkhut”, već i tropska oluja “Barijat”, a obje nepogode će proći blizu Hong Konga do kraja sedmice.

U Meksičkom zalivu formira se još jedna oluja, ali je za sada stanje stabilno i čini se da će ostati “pitoma”, navode naučni portali.

Prema nekim istraživanjima, klimatske promjene neće značajno utjicati na broj oluja, ali postoji vjerovatnoća da će postati sve snažnije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *