Uragan “Florens” odnio 32 života, stižu nove poplave

Svijet

Oluja “Florens”, iako oslabljena, i dalje izaziva ogromnu štetu u američkim saveznim državama Južnoj i Sjevernoj Karolini, dok se kreće uz američku istočnu obalu, ka Virdžiniji i Novoj Engleskoj.

Broj žrtava porastao je na najmanje 32, od kojih je 25 poginulo u Sjevernoj Karolini.

Meteorolozi ističu da zbog istorijskog rasta nivoa reka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlivanje rijeka narednih nekoliko dana.

U međuvremenu, “Florens” je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vjetrove, prenosi AP.

Guverner Sjeverne Karoline, Roj Kuper, rekao je da je “istorijska oluja” i dalje opasna, zbog velikog rasta nivoa reka.

– Pojedinim područjima tek predstoje najgore poplave. Ovo je ogromna katastrofa za našu saveznu državu – rekao je danas Kuper na konferenciji za novinare.

Florens izbacuje velike količine kiše na dijelove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku.

U pojedinim dijelovima Sjeverne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti.

Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomjerala iz dvije Karoline ka južnom dijelu Nove Engleske u narednim danima, navodi Glas Amerike.

Sva ta kiša čini da reke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao “produženim značajnim poplavljivanjem rijeka”.

Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije.

Administrator Federalne agencije za vanredne situacije, Bruk Long, rekao je za Foks njuz u nedjelju “ovo će biti dug, frustrirajući događaj” za one koji su izgubili svoje domove ili koji će biti suočeni sa ozbiljnom štetom kada budu mogli da se vrate.

Naveo je i da će oluja nastaviti da “proizvodi obilne kiše”, ugrožavajući gradove i naselja na svom putu.

Jedan od najteže pogođenih gradova u Sjevernoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama rijeke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogođenom sa tri metra velikim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.

Širom Sjeverne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spaseno oko 900 osoba.

Bijela kuća saopštila je da će predsjednik Donald Tramp posjetiti region pogođen polavom u narednim danima, ali tek kada se uvjeri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *