U Indoneziji 1.234 mrtvih, vojska pomaže u evakuaciji

Svijet

U snažnom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili indonežansko ostrvo Sulavezi poginule su najmanje 1.234 osobe.

Najnoviji bilans je danas saopštio portparol nacionalne agencije za ublažavanje katastrofa, Sutopo Purvo Nugroho, prenio je AP.

Nugroho je rekao da je 799 osoba teško povrijeđeno.

Prema njegovim riječima, u najnoviji bilans nije ušao izvještaj iz Sigija i Balaroa tako da se očekuje da će broj žrtava biti i veći.

Vojska Indonezije obavila je danas prvi evakuacioni let iz oblasti koja je pogođena zemljotresom i cunamijem, a avion je sletio na Istočnu Javu.

Avion “C130” sletio je na vojni aerodrom sa nekoliko desetina ljudi, među kojima ima i povrijeđenih. Oni su stigli iz grada Palu, gdje stotine ljudi čekaju da budu evakuisani.

Komandant vazduhoplovne baze Andi Vidžaja rekao je da je sedam aviona spremno da se uključi u akciju i da se posade pripremaju za letove, prenio je AP.

Situacija u teško pogođenim oblastima centralnog Sulavesija je sve teža, pošto ljudima ponestaje hrane, goriva i ostalih potrepština.

U jutarnjim satima dva zemljotresa na maloj dubini registrovana su u blizini istočnog indonežanskog ostrva Sumba, ali opasnost od pokretanja cunamija nije objavljena.

Novi potresi zabilježeni su na 1.600 kilometara južno od oblasti pogođene poslije snažnog zemljotresa i cunamija na centralnom ostrvu Sulavezi u petak.

Američki geološki institut je objavio da je prvi zemljotres bio jačine 5,9 stepeni, a da je drugi, jačine šest stepeni, usledio 15 minuta kasnije.

Državna novinaska agencija Antara javila je da je jedan most oštećen u Vula Vaidželu, ali za sada nema izvještaja o nanijetoj šteti.

Na ostrvu, koje se nalazi u blizini Istočnog Timora, živi oko 750.000 ljudi, preneo je AP.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *