Misteriozni nestanak šefa Interpola

Svijet

Francuska je zbunjena zbog nestanka šefa Interpola Menga Honveija i zabrinuta je zbog prijetnji koje je primila njegova supruga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

– Razmjena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi – navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Nestanak Menga je prijavljen pošto je otputovao u rodnu Kinu.

Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gdje je i sedište Interpola, rekla je da joj je prijećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je hongkonški list “Saut Čajna Morning Post”, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju.

Meng (64) je, kako se navodi, u Kinu doputovao prošle nedjelje.

Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbjednost Meng je naveden kao zamjenik ministra, ali je funkciju izgubio na komitetu Komunističke partije u aprilu, navodi list.

Za direktora Interpola imenovan je 2016. godine.

Interpol je saopštio da je upoznat sa izvještajima u vezi s Mengovim “navodnim nestankom”.

– Ovo je pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini – navela je agencija u saopštenju.

Ranije danas, francuska policija pokrenula je istragu pošto je Mengova supruga prijavila njegov nestanak.

Supruga direktora Interpola, koja živi u Lionu, gdje je i sjedište te međunarodne policijske organizacije, pozvala je policiju jer se nije čula sa suprugom od kada je otputovao u Kinu krajem septembra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *