Uragan “Majkl” na putu prema Floridi

Svijet

Uragan “Majkl” ojačao je do nivoa oluje druge kategorije na putu ka sjeverozapadnom dijelu američke države Floride, gdje je stanovništvu rečeno da se sklone na bezbjedno usljed prijetnje od talasa, vjetrova i kiše.

Evakuacija je naređena za nekoliko desetina ljudi koji žive u devet okruga u priobalnom području, nakon podatka da je oluja prešla preko Meksičkog zaliva, gdje je omela proizvodnju nafte, noseći vjetrove brzine do 155 kilometara na čas.

Meteorolozi su saopštili da bi uragan “Majkl” mogao da ojača do treće kategorije prije nego što se spusti na kopno, što se očekuje sutra i da bi mogao da postane najjača oluja koja je pogodila sjeverozapad Floride u posljednjih najmanje deset godina.

Guverner Floride Rik Skot upozorio je da oluja jača i da postaje opasnija, te da je ostalo oko 12 časova do vidljivog uticaja uragana.

On je upozorio na potencijalne žrtve oluje usljed porasta nivoa mora za 3,7 metara iznad normalnog i brzine vjetra koja bi mogla da dostigne 177 kilometara na čas, uz napomenu da u potencijalno ugroženim područjima pred ovakvim nevremenom niko ne bi preživio.

Skot je proglasio vanredno stanje u 35 okruga, a angažovano je oko 1.250 pripadnika nacionalne garde, dok je oko 4.000 vojnika u stanju pripravnosti.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *