Putin: Odlučno ćemo braniti prava Rusa u inostranstvu

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija “odlučno braniti” prava ruskih državljana koji žive u inostranstvu primjenom međunarodnog prava i da će pružati azil sunarodnicima koji su u inostranstvu sočeni sa nelegalnim progonom.

– Odlučno ćemo braniti vaša prava i interese, koristeći sve postojeće bilateralne i međunarodne mehanizme – rekao je Putin u obraćanju na Šestom kongresu ruskih sunarodnika u Moskvi.

Ruski predsjednik je dodao da će materijalna pomoć biti usmjeravana kroz namjenski fond koji podržava oko 30 miliona Rusa u inostranstvu.
Putin je podsjetio da je uz pomoć ovog fonda uspostavljeno 26 centara za pravnu pomoć u 20 država i da je podržano 200 projekata. Profesionalnu pravnu pomoć dobilo je više od 70.000 ljudi.

Putin je rekao da svijet prolazi kroz teškoće, da rastu tenzije i nepredvidljivost, te da se potkopavaju temlji međunarodnog prava, prenio je Sputnjik.

– Koriste se rusofobija i ostali oblici ekstremnog, agresivnog nacionalizma – rekao je ruski predsjednik i precizirao da je takva situacija najizraženija u Ukrajini i baltičkim zemljama, ali i u brojnim drugim državama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *