Počeli izbori za Kongres SAD

Svijet

U SAD su danas, na izborima za Predstavnički dom i Senat Kongresa, otvorena birališta, a zbog različitih vremenskih zona prvi su na glasanje izašli stanovnici Vermonta.

U ovoj saveznoj državi birališta su otvorena u pet časova ujutru po lokalnom vremenu, a sat i dva kasnije krenulo je glasanje i u većem dijelu američke istočne obale.

“BBC” navodi da će na većini biračkih mjesta u SAD glasanje trajati 12 sati, a prva birališta će biti zatvorena u Kentakiju i Indijani, a potom i širom juga SAD, uključujući za ove izbore ključne savezne države Džordžiju i Floridu.

Po izlaznim anketama iz ove dvije države, moglo bi tada već da se zna da li će na izborima trijumfovati demokrate ili republikanci.

Amerikanci biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dve godine, i trećinu članova Senata – 35 od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat.

Pored toga, danas 36 američkih saveznih država danas bira guvernere, a novembarske izbore mnoge lokalne zajednice koriste da bi se građani izjasnili o za njih važnim pitanjima.

Ovi izbori će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsjednika Donalda Trampa, tako i za Demokratsku partiju u čijem slučaju treba da se vidi koliko se oporavila od, za njih šokantne, Trampove pobjede pre dve godine u trci za Bijelu kuću.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *