Lavrov: Priznavanjem Kosova pokazani dvostruki aršini

Svijet

Zapadne zemlje pokazale su dvostruke aršine u vezi sa priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti srpske pokrajine Kosova i Metohije i komorskog ostrva Mahote, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom, rekao da je postignuta saglasnost da su Komorska ostrva postala član UN kao jedinstvena država koju čine četiri ostrva.

– Države, koje su podstakle proglašavanje nezavisnosti Kosova od Srbije i secesiju Mahotea od ostatka Unije Komora, u više navrata su tražile promjenu vlasti u državama za koje su vjerovale da to moraju da učine, kršeći time međunarodni zakon – kaže Lavrov.

Lavrov je naglasio da zapadne zemlje daju očigledan primjer dvostrukih standarda i da se nada da će Zapad tokom međunarodnih debata odlučiti da jednom zauvijek odustane od takve prakse, javio je TASS.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da Francuska nije priznala nezavisnost Mahotea i da, uprkos brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN, nastavlja ilegalno da upravlja ostrvom.
Komorska ostrva su prije Drugog svjetskog rata bile francuska kolinija, a prekomorska teritorija Francuske postala su 1946. godine.

U decembru 1974. godine u Uniji Komora održan je referendum o nezavisnosti, na kojem su tri ostrva podržala nezavisnost, dok je 60 odsto stanovništva Mahotea bilo protiv toga.

Unija Komora je 6. jula 1975. godine unilateralno proglasila nezavisnost, a Generalna skupština UN je to prihvatila i od Francuske zatražila da napusti “nezavisnu državu”.

Međutim, Pariz je ignorisao rezoluciju UN i 2009. godine proglasio ostrvo Mahote francuskim prekomorskim departmanom.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *