Ispaljeno više od 400 raketa na Izrael

Svijet

Žestoki sukobi na Bliskom istoku. Hamas ispalio 400 raketa na Izrael. Objavljen snimak na kom se vidi kako palestinska raketa pogađa izraelski vojni autobus, koji je postao inicijalna kapisla za eskalaciju sukoba u Pojasu Gaze.

Snimak je objavila televizijska mreža Hamasa u ponedeljak uveče, a na njemu se prikazuje kako protivtenkovski projektil pogađa autobus izraelske vojske, prenosi “Sputnjik.”

Raketu su, navodi se, ispalili “teroristi Gaze”, a ona je pogodila autobus svega par minuta nakon što su iz njega izašli vojnici.

Nakon toga, usledili su izraelski vazdušni udari u pojasu Gaze u kojima je uništeno sedište tv stanice pokreta Hamas, Al Aksa.

Izrael je uoči vazdušnog napada ispalio hice upozorenja, pa je stanica obustavila emitovanje programa, da bi nekoliko minuta kasnije u vazdušnom udaru trospratna zgrada bila uništena, javio je AP.

AP navodi da je “pala” prva žrtva i među Izraelcima u pojasu Gaze kada je jedna palestinska raketa pala na stambenu zgradu.

Prema navodima izraelskih medija, s palestinske strane ispaljeno je više od 400 raketa na teritoriju Izraela.

Svetski mediji javljaju da su ovo najžešći sukobi još od 2014. godine.

Izraelski bezbednosni kabinet saopštio je danas da je naredio vojsci da nastavi sa napadima na Gazu “po potrebi”.

Takva odluka doneta je posle šestočasovnog sastanka sazvanog zbog sukoba na granici Izraela i Pojasa Gaze, prenela je agencija Rojters.

Inače, od kako je 6. decembra Tramp objavio priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela palestinski demonstranti sukobljavaju se s izraleksim vojnicima ne samo na granici s pojasom Gaze.

Pitanje statusa ovog grada leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje s Izraelom.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *