Francuska traži izmjene nacrta sporazuma o izlasku Britanije

Svijet

Francuska je danas predvodnik kampanje da se izmjeni nacrt sporazuma o izlasku Britanije iz bloka, što samo pogoršava nesigurnost oko sudbine dogovora dok se premijer Tereza Mej suočava sa protivnicima kod kuće.

Kabinet Tereze Mej sinoć je prihvatio nacrt sporazuma o izlasku Londona iz bloka, ali njegova sudbina pred parlamentom je neizvjesna nakon što je nekoliko ministara podnijelo ostavke.

Francuska predvodi grupu država koje se protive onome što je dogovoreno u području ribolova između EU i Britanije nakon “Brexita”.

“Nekoliko zemalja članica zatražiće poboljšanja u okviru ribolova”, rekao je diplomatski izvor blizak pregovorima, dodajući da su zabrinutost u tom pogledu izrazile Francuska, Danska, Španija, Portugalija i Holandija.

Drugi diplomatski izvori rekli su Rojtersu da su Finska i Irska, takođe, izrazile zabrinutost zbog sporazuma oko ribolova.

Bogate vode Britanije sada su dostupne i drugim članicama EU prema uzajamnom sporazumu sa utvrđenim kvotama. Dok je EU željela da sačuva taj sistem i nakon “Brexita”, Britanija želi da preuzme jednostranu kontrolu na svojim vodama.

U konačnici, taj dio odnosa nije riješen definitivno i predviđeno je da dvije strane pokušaju da se oko toga dogovore do jula 2020. godine, tokom tranzicionog perioda nakon “Brexita”.

Prema sadašnjem nacrtu sporazuma, pravo ribolova ostaje izvan jedinstvene carinske unije EU i Britanije, što bi se moglo aktivirati ako dvije strane ne nađu drugi način da osiguraju otvorenu irsku granicu – takozvani “bekstop” mehanizam.

“Nisu sve zemlje članice zadovoljne ovim rješenjem”, rekao je jedan zvaničnik EU.

Merkel: Zadovoljna sam

Njemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna je što su pregovaraci uspjeli da se dogovore o nacrtu sporazuma za Bregzit.

Ona je u Potsdamu rekla novinarima da sada ostaje da britanski parlament i poslanici preostalih 27 država članica EU analiziraju taj dogovor.

“Veoma sam srećna što je bilo moguće doći do prijedloga nakon dugih i ne lakih pregovora”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka nije komentarisala ostavke u britanskoj vladi, nakon postizanja dogovora, navodi AP.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u srijedu dogovor o uslovima za povlačenje te zemlje iz EU.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *