Sijarto: Svi želimo snažnu Evropu

Svijet

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da svi žele snažnu i uspješnu Evropu ali da se pogledi na to kako to postići razlikuju.

Sijarto je pozvao na ubrzanje prijema Zapadnog Balkana u EU, prenijela je mađarska agencija MTI.

Šef mađarske diplomatije rekao je da postoje oni koji vjeruju da Brisel mora da prikupi što više moći na račun država članica.

Mađarska odbacuje ideju o ujedinjenim državama Evrope kao i to da države članice treba da se distanciraju od svojih nacionalnih i kulturnih identiteta, dodao je on.

Da bi Evropa bila jaka i konkurenta, rekao je dalje Sijarto, konkurencija mora da bude dozvoljena unutar Evropske unije.

Sijarto kaže i da je Evropa suočena sa novim istorijskim izazovima, a “novi svetski poredak”, rekao je on, predstavlja novu vrstu izazova za budućnost Evrope.

Sijarto je ukazao na izazove, između ostalog, “rat u neposrednom susjedstvu”, terorističke prijetnje i masovne ilegalne migracije.

Prema njegovim riječima, Bregzit vodi gubitku “veoma važne” države članice i evropski hrišćanski identitet je doveden u pitanje.

Kako je naveo, radi se na tome da se svi zaostali sporovi riješe prije izbora za Evropski parlament ali se događa da sporovi, veoma brzo, “postanu emotivni i oni koji se protive mejnstrimu postanu uskoro negativno označeni”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *