Merkel: Glasaćemo za sporazum o “Bregzitu”

Svijet

Njemačka će podržati sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU na samitu u nedjelju, 25. novembra, i nada se da primjedbe Španije o statusu Gibraltara mogu biti riješene do tada, rekla je danas kancelar Angela Merkel.

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je juče da će njegova vlada glasati protiv nacrta sporazuma o “Bregzitu” ukoliko sadašnji tekst o Gibraltaru ne bude promijenjen.

Gibraltar će napustiti EU zajedno sa Britanijom u martu sljedeće godine iako je 96 odsto stanovništva na referendumu 2016. godine glasalo za ostanak u evropskom bloku.

– Znamo koliko je teška situacija u Britaniji, ali mogu da kažem da se Njemačka slaže sa ovakvim sporazumom o izlasku – rekla je Merkelova u obraćanju njemačkim poslanicima.

Ona je dodala da njena vlada žali zbg toga što Britanija odlazi, ali da poštuje njenu odluku.

– Mi želimo, i to je naš fundamentalni interes, da imamo dobre odnose sa Britanijom u budućnosti – naglasila je Merkelova.

Komentarišući rezervni aranžman za granicu između Republike Irske i Sjeverne Irske, koji treba da osigura da ne budu uvedene kontrole, Merkelova je rekla da je “veoma teško riješiti tu situaciju”.

Britanski ministar rada i penzija Amber Rad izjavila je u međuvremenu da u britanskom Parlamentu nema podrške za opciju da ne bude dogovora sa EU.

Ona je dodala da neće biti drugog referenduma ukoliko poslanici ne prihvate nacrt sporazuma koji je predložila premijer Tereza Mej.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *