Mej: Postignut dogovor sa Evropskom komisijom

Svijet

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je danas da je sa Evropskom komisijom postignut dogovor o nacrtu deklaracije o odnosima Velike Britanije i EU poslije Bregzita i poručila da će u nedjelju “zapečatiti dogovor”.

– Dogovor koji smo postigli je između Britanije i Evropske komisije. Sada je na 27 lidera ostalih zemalja članica EU da razmotre ovaj dogovor u narednim danima do specijalnog sastanka savjeta EU u nedjelju – rekla je Mej obraćajući se novinarima u Dauning stritu.

Britanska premijerka istakla je da britanski narod “želi da ovo bude zapečaćeno, želi dobar dogovor koji nas stavlja na put ka svijetlijoj budućnosti”, prenio je Rojters.

– Dogovor nam je na dohvat ruke i ja sam odlučna da ga ostvarim – rekla je Mej.

Prethodno je Rojters objavio, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU, da su pregovarači EK i Ujedinjenog Kraljevstva o Bregzitu usaglasili su deklaraciju o budućim vezama dvije strane.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, takođe, potvrdio da su pregovarački timovi EU i Velike Britanije postigli dogovor o nacrtu političke deklaracije o budućim odnosimima dvije strane.

Očekuje se da lideri 27 članica EU na varednom samitu u nedjelju potvrde nacrt Sporazuma o povlačenju i odobre političku deklaraciju o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

U sjedištu EU u Briselu kažu da uprkos pojedinim primjedbama, prvenstveno onim koje je Španija iznijela povodom teritorije Gibraltara, očekuju da se u nedjelju na samitu EU 27 odobre dogovori o uređenom povlačenju i budućim odnosima EU i UK.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *