Kina: Svjetska trgovinska organizacija je u dubokoj krizi

Svijet

Kina je ocjenila danas da je Svjetska trgovinska organizacija (STO) u “dubokoj krizi” i pozvala to međunarodno tijelo da popuni “rupe” u pravilima i koriguje prakse država članica koje štete globalnom trgovinskom sistemu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Šouven izjavio je da bi za STO prioritet trebalo da bude rješavanje zastoja u imenovanju članova Apelacionog tijela, koje su blokirale SAD navodeći da sudijska rješenja u sporovima sprečavaju američku kampanju protiv onoga što one smatraju nepoštenom trgovinskom praksom, prenosi Rojters.

– STO treba da postavi kao prioritet ključna pitanja koja ugrožavaju opstanak te institucije – rekao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu.

Reforme treba, kako je naveo, da podrže ključne vrijednosti STO, obezbijede pravičnost i zaštite interese zemalja u razvoju.
Vang se takođe fokusirao na, kako je rekao, “prekomjerne” poljoprivredne subvencije koje uživaju isključivo razvijene zemlje.

– Kina se protivi eksploataciji ”rupa” u postojećem sistemu koje koriste neke zemlje da bi ostvarile svoje protekcionističke ciljeve – naglasio je on, ne pominjući nijednu zemlju poimence.

Peking se, poručio je Vang, takođe protivi korišćenju reforme STO kao strategije da se Kini uskrati pravo da uživa diferencirani tretman kao zemlja u razvoju, dodajući da razvojni model Kine ne treba dovoditi u pitanje.

Ideje o reformi STO su u velikoj mjeri podstakle žalbe Sjedinjenih Država da ta organizacija nije sprovodila kontrolu u vezi sa sumnjama o kineskom kršenju pravila, pri čemu je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio povlačenjem zemlje iz njenog sastava radi zaštite američkih interesa, navodi Rojters.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *