AP: Ko će biti glavni na samitu G20 u Buenos Ajresu?

Svijet

Na većini međunarodnih samita sukobi su se dešavali uglavnom van sala, odnosno na protestima gdje je dolazilo do sukoba sa policijom, ali šta kada se sukobi dogode unutar sala gdje se održava skup, pita se AP u analizi predstojećeg G20 samita koji će se narednog vikenda održati u Buenos Ajresu.

Kako se navodi, sve oči biće uprte u saudijskog princa Mohameda Bin Salmana, koji je trenutno na turneji po arapskim zemljama i koji danas stiže u Argentinu, a razlog za to je ubistvo novinara “Washington posta” Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu za koje ga optužuju.

Američka agencija ocjenjuje da će na skupu biti lideri koji neće želeti da se nađu u “usiljenoj situaciji” sa saudijskim prestolonasljednikom.

Kako se navodi, to je prilika da se ustalasa situacija, možda čak izazove zgražavanje i konkretne posljedice zbog susreta sa mogućim nalogodavcem ubistva.

Ali, to neće biti problem za američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je svojim izjavama faktički dao “slobodan prolaz” saudijskom princu, a sve u ime “Prvo Amerika”, odnosno braneći svoj stav količinom investicija koje Saudijska Arabija ima u SAD.

Kako bi se “začinila” cijela situacija na samit G20 dolazi i turski predsjednik koji zahtijeva da se izvrši međunarodni pritisak na zvanični Rijad da prizna ko je naredio da se Kašogi ubije.

Salman je zbog toga tražio način da se sretne baš sa Erdoanom, na marginama samita, bar tako tvrdi Ankara.

Sastaće se i s ruskim liderom Vladimirom Putinom, koji jedini nije javno osudio ubistvo Kašogija.

S druge strane, Salmanu je očajnički potrebno da bude na samitu G20 – do slučaja Kašogi njegova zemlja važila je za prosperitetnu, on je viđen za nasljednika svog oca, isplanirani su projekti vrijedni milijarde i milijarde dolara.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *