Francuska pred uvođenje vanrednog stanja

Svijet

Francuska razmatra da uvede vanredno stanje da bi se sprečilo ponavljanje jednog od najvećih nereda u posljednjih više od 10 godina, rekao je danas portparol francuske vlade Benžamin Grivo.

Francuska vlada poziva miroljubive demonstrante da dođu za pregovarački sto, dodao je portparol, prenijela je agencija Rojters.

Grupa maskiranih mladih ljudi, od kojih su neki imali metalne šipke, napravila je u subotu nered na ulicama Pariza, paleći na desetine automobila i barikada.

– Moramo da razmotrimo mjere koje će se preduzeti da se ovi incidenti ne ponovo – rekao je Grivo radiju Evropa 1.

Upitan da li će se uvesti vanredno stanje, Grivo je rekao će da predsjednik, premijer i ministar unutrašnjih poslova razmotriti sve opcije na sastanku koji će biti održan danas.

Pariska policija saopštila je da su tokom jučerašnjih nemira u Parizu povrijeđene 133 osobe, od kojih 23 policajca, dok je 412 uhapšeno.

U saopštenju se navodi da je 378 uhapšenih pod policijskim nadzorom.

Policija je tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja cijene goriva, ispaljivala suzavac, šok bombe i upotrijebila vodeni top protiv demonstranata oko Trijumfalne kapije i nedaleko od Šanzelizea.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, premijer Eduard Filip i ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner održaće danas sastanak radi odgovora na nemire.

U Parizu su u subotu, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja taksi na gorivo.

Pojedini demonstranti napali su policajce u rijetko kad viđenom nasilju u centru Pariza.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *