Šteta na Trijumfalnoj kapiji do milion evra

Svijet

Učesnici protesta “žutih prsluka” u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procjenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsjednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gdje se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedjelju ujutro predsjednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi “Figaro”.

– Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih – rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim riječima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmjereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *