Mogerini: EU želi potpuno sprovođenje INF sporazuma

Svijet

Zemlje EU žele da Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) bude očuvan i u potpunosti sproveden, izjavila je visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini.

– Za Evropsku uniju to (INF sporazum) je ključ bezbjednosti – rekla je Mogerini nakon dolaska na sastanak ministara inostranih poslova NATO, preneo je TAS S.

– To je fundamentalni stub za našu bezbjednosnu arhitekturu u Evropi i želimo da vidimo da on bude sačuvan i u potpunosti sproveden – navela je Mogerini.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznjevši tvrdnje da Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavijestiti o svojim sljedećim koracima, prenio je Rojters.

On je poručio da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest mjeseci.

Kremlj je danas saopštio da SAD manipulišu činjenicama kako bi lažno optužile Rusiju da krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i stvore predtekst da ga napuste.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *