Mogerini sa šefovima diplomatija EU u Briselu o situaciji na Balkanu

Svijet

Razvoj situacije na Zapadnom Balkanu jedna je od tema današnjeg zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu, izjavila je prije početka sastanka visokih predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

“Današnja agenda pokriva suštinski cijeli svijet, od Venecuele do Irana i od Zapadnog Balkana do odnosa sa Afričkom unijom”, rekla je Mogerinijeva novinarima dolazeći na sastanak.

Na dnevnom redu biće i Makedonija i očekivanja EU da se u Skoplju u cijelosti prihvati sporazum o imenu sa Atinom, kao i očekivanja da “poslije oktobarskih izbora u BiH budu formirani organi vlasti na svim nivoima i da se prvenstvo dâ reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU”.

Prema ranijim najavama iz Brisela, očekuje se da će na današnjem sastanku ministri sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i ponovo naglasiti “neopozivu opredjeljenost za evropsku perspektivu regiona”.

Šefovi diplomatija EU pokušaće da razmotre kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se što prije došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa od čega direktno zavise izgledi dvije strane za napredak na evropskom putu, prenose mediji.

Mogerinijeva je uoči sastanak rekla da će šefovi evropskih diplomatija razgovarati i o situaciji u Azovskom moru tokom radnog ručka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom kome će “prenijeti podršku EU teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *