Mogerini: Podstaći političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost

Svijet

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini nakon sjednice Vijeća za spoljne poslove EU u Briselu kazala je da je jedna od tema razgovora bio i Zapadni Balkan, a među njima i situacija u BiH.

Zvaničnici Republike Hrvatske su više puta spominjali način na koji je izabran jedan od članova Predsjedništva BiH. Preciznije, Hrvatska smatra da nisu sve tri etničke grupe ravnopravne u toj instituciji.
Tri bivša visoka predstavnika u BiH su poslali pismo Mogerini i upozorili je na Hrvatsko miješanje u unutrašnja poslove BiH.

Mogerini je podsjetila da se o BiH razgovaralo i prije tri sedmice.

– Moramo prije svega podstaći političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost i formiraju vlade koje će provesti reformsku agendu. Vidjeli sam neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspjela napraviti od 2014. do 2018. godine. To je do ovog trenutka sjajno – kazala je ona.

Mogerini je istakla da su poslije oktobarskih izbora evidentne poteškoće.

– BiH je specifično organizovana, ali sam uvjerena da lideri i narod u BiH mogu krenuti naprijed na jedinstven način. To je naša želja – dodala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku je kazala da pitanje izbora u BiH treba biti tema razgovora jer je potrebno pronaći balans između potrebe za pomirenjem i standarda Evropske unije.
– Nakon što se formiraju vlade i Reformska agenda se vrati na kolosijek, uvjerena sam da se sve to može riješiti na kooperativan način – zaključila je Mogerini.

Komentarišući pitanje Srbije i Kosova kazala je da je državama pružena podrška da se dijalog nastavi i da ponudi pozitivan ishod koji bi bio sporazum koji bi riješio sva pitanja i donio normalizaciju.

– Dijalog ja pomažem uz podršku službi u Briselu, ali dijalog pripada stranama u dijalogu. Mi im nudimo pomoć, prostor i savjete, ali je na njima da definišu dnevni red, brzinu i detalje razgovora, kao i ishod razgovora. Ishod koji bi pozdravili bi bio onaj koji se bavi svim pitanjima vezanim za normalizaciju uz poštivanje principa prava EU. Nema podjela po etničkim grnaicama među državama – poručila je

Mogerini i dodala da će postojati multietničke zemlje s obje strane.

Ona je istakla da, kakve god korekcije budu teme razgovora u budućnosti, to nikada ne bi donijelo do etnički čistih država.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU danas u razgovarali i o Venecueli, Iranu, Ukrajini i drugim pitanjima koja su važna za EU i svijet.

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *