Stoltenberg: Žalim zbog odluke o formiranju vojske Kosova

Svijet

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

– I mada je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme – poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

– Sa promjenom mandata, Severnoatlantski savjet će sada morati da izvrši ponovnu procjenu stepena saradnje NATO sa KBS – navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbjednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

– Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog – ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

– NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rješenje za region – zaključuje se u saopštenju.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *