Stoltenberg: NATO će preispitati nivo angažovanja sa KBS

Svijet

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da će taj vojni savez nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu i najavio da će, kako se Kosovske bezbjednosne snage budu razvijale, Sjevernoatlantska alijansa razmotriti svoj nivo angažovanja sa KBS u narednoj godini.

Stoltenberg je to rekao premijeru Kosova Ramušu Haradinaju u telefonskom razgovoru.

“Generalni sekretar je u razgovoru sa Haradinajem najavio da će, u skladu sa razvojem KBS, Sjevernoatlantski savez razmotriti nivo angažovanja NATO sa KBS naredne godine. NATO će nastaviti sa misijom Kfora da obezbijedi bezbjedno okruženje na Kosovu. Kfor posluje pod mandatom UN-a i neće biti pod uticajem zakona o transformaciji KBS “, saopštio je NATO.

Prema saopštenju NATO, Stoltenberg je rekao da je sa Haradinaju prenio da je “Sjevernoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).”

Stoltenberg je rekao i da će nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti.

Neposredno uoči glasanja u parlamentu o transformaciji KBS, Stoltenberg je takođe razgovarao telefonom sa Haradinajem i prenio mu da je odluka o transformaciji KBS u suprotnosti sa stavovima država članica NATO.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *