Većina Rusa želi da Putin ostane na vlasti

Svijet

Skoro dvije trećine anketiranih građana Rusije želi da Vladimir Putin ostane predsjednik te zemlje i nakon 2018. godine, pokazuje istraživanje “Levada centra”.

Većina ispitanika želi novi šestogodišnji mandat Vladimira Putina, a da nije riječ o propagandnoj anketi govori činjenica da je “Levada centar” nevladina organizacija, kojoj je nedavno izrečena kazna od 300.000 rubalja zbog odbijanja da se, u skladu sa ruskim zakonima, registruje kao strani agent.

Anketa pokazuje da 63 odsto Rusa želi Putina, dok 26 odsto smatra da će se do izbora pojaviti neko ko će biti u stanju da ga zamijeni.

“Levada centar” podsjeća da je situacija prije četiri godine bila drugačija – samo 34 odsto ispitanika bilo je za Putina, a 49 odsto očekivalo je drugog političara. Sociolog centra Denis Volkov smatra da se ova podrška naroda može objasniti događajima na Krimu.

“Vlast je prisajedinjenjem Krima pokazala da Rusija ponovo postaje velika država. Ocjena Jedinstvene Rusije je pala, ali rejting predsjednika ostaje na istom nivou”, prenose “Vedomosti” i “Ruska reč”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *