Konzervativci protiv sporazuma o Brexitu

Svijet

Nastojanja britanske premijerke Therese May da njeni planovi o Brexitu budu usvojeni u parlamentu dobila su novi udarac danas kada je anketa javnosti pokazala da se većina članova njene stranke protivi tom sporazumu s Briselom i žele da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Evropsku uniju bez sporazuma.

Ukoliko poslanici ne prihvate sporazum, Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti Evropskoj uniji 29. marta bez ikakvog aranžmana, u košmarnom scenariju za ekonomiju zemlje izazvanom prekidom trgovine s tim blokom.

Britanskoj premijerki je potrebno 318 glasova da sporazum, koji je postigla s Briselom, bude usvojen u parlamentu. Međutim, 117 od 317 poslanika iz njene konzervativne stranke glasalo je protiv premijerke na glasanju o povjerenju 12. decembra.

To znači, da će, ukoliko ona ne dobije podršku 257 poslanika iz opozicione Laburističke stranke, koja je saopštila da neće podržati sporazum, ona trebati da privoli na podršku sporazumu veliki broj poslanika iz svoje stranke.

Danas objavljena anketa zavoda YouGov pokazala je svu težinu izazova s kojima se May suočava.

Od 1.215 članova Konzervativne stranke ispitanih u anketi, 59 posto protivi se sporazumu premijerke May, a 76 posto je izjavilo da su upozorenja na rizike u slučaju nepostizanja sporazuma “pretjerana ili izmišljena”.

Funta, koja je u četvrtak pala na najniži nivo od aprila 2017. godine, danas je ponovo porasla na 1,2670 američkih dolara.

Samo 38 posto ispitanika u anketi YouGova izjavilo je da podržava sporazum britanske premijerke May, prenosi agencija Reuters.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *