Mej o Bregzitu: Ili sporazum ili ostajanje u EU

Svijet

Britanska premijerka Tereze Mej rekla je danas da postoje dva načina da se izbjegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Brexitu – ili da se postigne sporazum ili da se opozove član 50 Lisabonskog sporazuma što bi značilo ostajanje u Evropskoj uniji.

 

“Ostajanje u EU značilo bi kršenje rezultata referenduma, a to je nešto što ova vlada neće uraditi”, rekla je Mej u parlamentu, dan pošto je njen prijedlog sporazuma većinom glasova odbacili poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta, prenio je BBC.

 

Mej je rekla da želi da sazna koju vrstu dogovora o Brxzitu bi podržali poslanici.

 

“Proces izglasavanje nepovjerenja … podrazumijeva da se saslušaju mišljenja doma, sa željom da se shvate gledišta parlamentaraca tako da možemo da identifikujemo šta bi moglo da dobije podršku ovog doma i da se ispuni sve predviđeno referendumom”, rekla je ona.

 

Zbog sinoćnjeg ishoda glasanja Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u posljednjih 50 godina i razmatra kako i da li da izađe iz EU kojoj se pridružila 1973. godine.

 

Protiv prijedloga Tereze Mej o Brexitu glasalo je više od 100 poslanika iz redova vladajuće Konzervativne stranke, i to je ujedno i najgori poraz vlade u parlamentu u skorijoj britanskoj istoriji.

 

Britanije bi iz EU trebalo da izađe 29. marta.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *